Curry z makaronem ryżowym to nasza propozycja na dzisiejszy obiad. Zupa ta jest pyszna, aromatyczna i sycąca! Przepis pochodzi z kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Obie te kuchnie oferują bogactwo smaków, z których warto czerpać pełnymi garściami. Makaron ryżowy jest nieodzownym składnikiem wielu azjatyckich dań. Spróbuj ten przepis na curry doświadcz bogatego, pikantnego smaku również ty!
Przepisy by Julia
Składniki na zupę curry
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 1 łyżka curry w proszku
- 400 ml bulionu z kurczaka lub warzyw
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
Przepis na zupę curry by Julia
- W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym lub maśle, aż zmiękną. Dodajemy curry w proszku i gotujemy jeszcze przez 1 minutę.
- Dodać do garnka bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut lub do miękkości. Spróbować i dostosować przyprawy w razie potrzeby.
- W międzyczasie ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją w opakowaniu, aż do al dente.
- Aby podać, podziel ugotowany makaron na pojedyncze miseczki i nałóż na niego zupę curry. Udekoruj posiekaną świeżą kolendrą lub pietruszką, jeśli chcesz. Smacznego!
Polecam do zupy curry
Zupa curry dobrze łączy się z różnymi dodatkami, takimi jak ryż na parze, pieczone lub grillowane warzywa lub ciepły chlebek. Polecam również posypywać zupę posiekanymi świeżymi ziołami jak np. pietruszką.
Leave a Reply