Flash Sale! to get a free eCookbook with our top 25 recipes.
Przepis na amerykańskie pancakesy
Przepis na amerykańskie pancakesy

Przepis na amerykańskie pancakesy by Julia

Oryginalne przepisy na amerykańskie pancake. Te delikatne, złote potrawy wykonane są z ciasta, które rozpływa się w ustach i ma konsystencję podobną do syropu, gdy jest smażone po obu stronach z masłem lub olejem; są one głównie podawane na śniadanie, ale czasami mogą być również spożywane jako deser! Znajdziesz je w całej Europie – w Polsce szczególnie, bo chyba każdy uwielbia jak te smakołyki smakują świeżo po wyjęciu z pieca (lub piekarnika).

Oryginalne Amerykańskie Pancakes’y – Składniki:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 150 ml mleka 
  • 1 duże jajko (roztrzepane) 
  • 2 łyżki roztopionego masła + dodatkowo do smażenia

Sposób przygotowania

Aby przygotować amerykańskie naleśniki, zmieszaj mąkę z proszkiem i solą. Dodaj jajka, a następnie dodaj mleko, aby uzyskać równomierne ciasto, które po ugotowaniu (ok. 3-5 minut) zostanie pokryte masłem. Na koniec usmaż te pyszne smakołyki na złoty kolor z obu stron, aby uzyskać maksymalny smak! Podawaj je w dowolny sposób – jako dodatek możesz podać syrop klonowy lub miód.

Julia Gorksa jest kobietą stojącą za wiekszością aranżacji prezentowanymi na naszej stronie. Uwielbia wykańczanie wnętrz i spędza dużo czasu w kuchni, doskonaląc swoje przepisy. Julia zajmuje się też swoimi dwoma synami, którzy są światłem jej życia. Uwielbiają razem czytać książki i grać w gry, a ona cieszy się każdą minutą spędzoną razem.